Gezien en gehoord worden
Rauwe muziek
Van een goede vriend Nick kreeg ik twee Tannoy speakers cadeau. Hij heeft ze zelf ook staan en was zo enthousiast dat hij ze voor vrienden ging kopen.
Nick is geluidstechnicus geweest.
Bij mijn vader stonden de speakers ook al. De muziek klonk als een akoestisch liveoptreden. Alsof ik op een festival was.
Mijn oude speakers, die toch best een helder geluid weergaven, klonken ineens dof naast wat ik nu hoorde.
Mijn goede vriend Vardhan was minder enthousiast. Het was net of de muziek nog gemixt moest worden. Hij wilde meer kleur en warmte.
(Je kunt trouwens wel de hoge tonen afstellen en ook de bassen.)
Hij zag het dus niet echt zitten toen de twee dozen bij mij in de woonkamer stonden. Maar toen ik ze had uitgepakt en zelf had geïnstalleerd, moest hij toegeven dat ze mooi staan.
Bovendien heb ik mijn oude speakers nog. Die staan er nu bovenop. Zo kan hij kiezen.
De Tannoy speakers geven het geluid zuiver weer, zoals het is. Je hoort de muzikanten. Elk geluid, elk instrument, dat eerst wegviel. De muziek wordt niet mooier gemaakt. Daar houd ik van.
Met een hoger volume blijft het zuiver klinken, het gaat niet vervormen of brommen.
De Tannoy speakers zijn ontworpen voor in de studio. Matige opnames blijven dus matig klinken.
Nu ik voor het eerst luisterde naar mijn nieuwe speakers beeldde ik me ook in dat het geluid weliswaar zuiver is, maar weinig kleur en warmte heeft.
Maar net als met schoenen moet je ze ‘inlopen’. Ze moeten warmlopen.
Al de volgende dag viel het geluid beter samen met de verwachtte muziekervaring. Werd ik meegenomen in de muziek.
Wat dit te maken heeft met opvoeding en kinderverzorging? Kinderen zijn puur en eerlijk. Ze spiegelen op een ongepolijste manier wat er leeft in de ouders, ook al houden de ouders hun gedachten en gevoelens voor zichzelf. Ze nemen je mee in hun ervaringswereld, als je daarvoor open staat.
Zelf zeg ik graag waar het op staat. Zaken niet mooier maken dan dat ze zijn. Ook niet lelijker trouwens, want dat zou geen recht doen aan de werkelijkheid.
Wat me opvalt koppel ik terug. Liefdevol en eerlijk. Ik leg verbanden. Wijs mensen op hun valkuilen en maak hen (nog meer) bewust van hun kwaliteiten en kracht.
Bijna iedere ouder wil een fijne band met zijn of haar kind. Ieder kind wil verbinding ervaren en wil dat de ouders blij van hem worden.
Soms lijkt het alsof je hemel en aarde moet bewegen om harmonie te bereiken. Het klopt dat je aan je relatie moet blijven werken, dus ook aan de relatie met je kind. Maar met bewustzijn kan dat allemaal wat soepeler gaan, hoeft het minder moeite te kosten.
Door goed te luisteren en te kijken. De details op te merken. (Wat niks te maken heeft met perfectionisme, maar gewoon de situatie scherp waarnemen)
Zo kan een kakafonie veranderen in een symfonie.
Wilt u dat ik meekijk, meeluister en meedraai in het gezin? Neem dan (vrijblijvend) contact op via
06-83992975 of redactie@dus-sarah-morton.info
Daarnaast heb ik een boek geschreven over wat kinderen meemaken in de baarmoeder, in het gezin en in de maatschappij.
Update: Vardhan begrijpt inmiddels beter wat ik zo waardeer aan deze speakers. Omdat zijn oren beginnen te wennen, vallen zijn beleving en het geluid beter samen.
Hij is zelf trouwens ook recht voor zijn raap.
PS: Hoewel ik iedereen deze speakers kan aanraden, is het geen gesponsord artikel.