Foto uit eigen collectie

Ik had een column willen schrijven over de invloed van de zee op ons welzijn en vooral die van kinderen. Het lukt me niet om nu een volledig artikel te schrijven.

Wel wens ik jullie een fijne vakantie!

Wellicht geen originele tip: We wonen in een land die aan de zee ligt. Maak er gebruik van. Behalve dat je de zomer zo bewust ervaart, doet het nog veel meer voor je. Het verfrist lichaam en geest. Het geeft energie.
Het strand is een van de weinige plekken waar kinderen nog in hun element zijn. Ze gaan op in het moment, in harmonie met zichzelf en met hun ouders. Het verbindt hen met elkaar. Ouders die samen met hun kleintje het water opzoeken.

Er bestaat niet voor niks de uitdrukking dat kinderen weinig anders nodig hebben dan water en zand.

Het hoeft echt geen 30 graden te zijn. 20 graden is ook prima strandweer. Het is dan ook rustiger, waardoor je de sfeer beter kunt ervaren. Er is minder kans op geluidsoverlast.

Het water is puur en tintelend. Het geeft helderheid. De nativiteit die ik onbewust vasthoud, wordt weggespoeld. Het is effectiever dan een meditatie.
Het geeft helderheid. Vaak ga ik samen met een vriend. Bijna altijd komen we opgeruimd bij het strand vandaan.

Als ik in zee zwem, dan voel ik me echt een met de natuur. Dat heb ik nergens anders, ook niet tijdens een wandeling door het bos.  

Disclaimer: Hou altijd rekening met de veiligheid. Er raken nog altijd tientallen kinderen zoek. En het is nog altijd wilde natuur.

Doe kleine kinderen zwembandjes om. (Geen opblaasring om hun middel. Als het kind omkiept, verdwijnt zijn bovenlichaam onder water.)

Ga samen met hen het water in, zeker als ze nog klein zijn. Bijna iedere ouder heeft wel ervaren dat een boek lezen of liggen zonnebanen er niet meer bij is. Dat ze op hun kinderen toe moeten zien. Het is een gezamenlijke onderneming. Dat maakt wel dat het heel verbindend is.

Gelukkig blijken Nederlandse stranden relatief veilig.

Ik zwem het liefst als er weinig windkracht is. Als het hard waait en er hoge golven zijn, ga ik maar tot kniehoogte het water in.

Voorkomen dat kinderen zoekraken: https://www.youtube.com/watch?v=5KVEZWVCTRM&ab_channel=OmroepWest  

Veilig zwemmen in zee.