Een plotseling inzicht

Soms word ik plotseling getroffen door een inzicht. Zoals dat ik de laatste tijd mijn doen en laten veel door angst laat bepalen.
Dat ik kansen mis, dat het leven zoals het bedoeld was aan me voorbijgaat. Bang zijn om tekort te schieten.

Met dat inzicht kwam er ook ruimte in mijn bewustzijn. Om echt de weg te gaan die mijn hart me ingeeft, in plaats van wat ik denk dat mensen van me verwachten. Om zelf de leiding te nemen en te bepalen wat ik nodig heb om een vervullend leven te leiden.
Schrijven is bijvoorbeeld essentieel om wat ik meemaak te duiden en overzichtelijk te maken. (Hier spreek ik puur voor mezelf.)
Een tijdlang heb ik uitgerekend daar minder tijd aan besteed dan ik zou willen. Wat me al een paar keer lelijk heeft opgebroken.

Een notitieboek bijhouden

In een dagboek schrijven is niet alleen geschikt voor tieners in een moeilijke periode.
Opschrijven wat me bezighoudt leidt soms tot een instant inzicht. In mijn hoofd is het vaak een maalstroom van gedachten, maar op papier kan overzicht ontstaan.
Niet alleen wat me dwars zit, maar ook welke doelen ik heb en waar ik mee ben.
Zelf gebruik ik liever een notitieboek dan een dagboek.
In een notitieboek kan ik alles kwijt. Niet alleen wat er is gebeurd die dag, maar ook alle ingevingen, doelen en plannen.
Er later in terugbladeren geeft vaak een indicatie van waar ik nu sta.
Mezelf vragen stellen leidt soms tot verrassende inzichten.

Mediteren kun je leren

Ook meditatie speelt een steeds belangrijkere rol in mijn leven. Hoe meer ik me erin verdiep, hoe leuker en boeiender het wordt. Het heeft me al vaak geholpen om mijn intenties te leven.

In meditatie

Over meditatie bestaan veel misverstanden. Bijvoorbeeld dat het doel is om te ontspannen.
Mijns inziens is ontspanning een voorwaarde om te kunnen mediteren en geen doel.
Het maakt je weliswaar ontspannen en kalm, maar dat is niet het doel.
Mij lukt het het niet om te mediteren als ik niet al redelijk ontspannen ben.
Als ik gespannen ben ‘moet’ ik eerst een half uur relaxen voordat ik kan mediteren. 😉

Mogelijkheden zien

Ik kom in een diepere laag van mijn bewustzijn. Alledaagse belemmeringen en problemen lijken over te gaan in eindeloze mogelijkheden en ruimte. Een ‘nee’ kan in een ‘ja’ veranderen.

Het is mijns inziens de kortste weg om vaak vastgeroeste patronen te doorbreken.
Het maakt me opgewekter en beter bestand tegen stress en tegenslagen.

Verwacht geen instant manifestatie. Wel kun je soms instant inzichten krijgen, waardoor je weet hoe je een bepaalde wens kunt vervullen of een probleem kunt oplossen. Vaak is de oplossing verrassend. Met wikken en wegen had ik daar niet op kunnen komen. Het is een proces wat jaren duurt, maar dat maakt het des te meer de moeite waard.

Meditatie hoeft trouwens niet per se in een kleermakerszit. Navelstaren is een beeld dat veel mensen ervan hebben.
Maar er zijn verschillende manieren. Je kunt ook mediteren tijdens dagelijkse bezigheden, tijdens het schrijven of het maken of beluisteren van muziek.

Zo verandert leegte in ruimte en ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Kan er een wereld opengaan. Het leven kan meer kleur en glans krijgen. Op werkelijk elke situatie kun je je afstemmen en onbewust doen we dat al. Ten positieve of ten negatieve.
Vaak investeren we onbewust al in een bepaalde uitkomt. De zogeheten zelfvervullende voorspelling.

Als er in mezelf een verlangen ontstaat, probeer ik me erop af te stemmen om deze droom waar te maken. Alsof ik daar al ben. Hoe zou ik me voelen? Wat zou ik doen?

Weerstand

Probeer je geforceerd een doel te bereiken? Of voel je je geïnspireerd en vergeet je even jezelf?
Een veel gebruikte indicatie is of iets goeds voelt. Vaak denken we dat als we iets goed doen, we beloond worden met een fijn gevoel en als we op een dwaalspoor zitten, dat we ons onbehaaglijk voelen. Toch ligt het wat genuanceerder.
Als ik ergens weerstand tegen voel, dan betekent dit meestal dat ik iets op het spoor ben.
Een waardevolle verandering is bijna altijd spannend. Vaak voel ik een combinatie van angst en plezier. Zoals toen ik mijn eerste lezing gaf. Ik viel bijna flauw. In plaats van de conclusie te trekken dat spreken in het openbaar niets voor mij is, heb ik doorgezet en is het uiteindelijk een waardevolle invulling van mijn leven geworden, waarbij ik mensen kan raken en op weg kan helpen hun kind beter te begrijpen.

Dat je je ergens toe moet zetten, wil niet zeggen dat je hoeft te ploeteren. Integendeel, eenmaal door de weerstand heen, kan ik in een flow komen. Je moet niet wachten op een flow, maar die zelf opzoeken. Het is een beetje als fietsen. De fiets van het slot halen, opstappen en gaan trappen kost even wat moeite. Maar ben je eenmaal in beweging, dan gaat het bijna vanzelf. Zeker als je niet steeds stoplichten en kruispunten tegenkomt. 😉
Het voordeel van zelf in beweging komen, is dat je niet op anderen hoeft te wachten.
Een duidelijk doel is daarbij erg behulpzaam.

Uit mijn slachtofferrol stappen

Eens had ik troosteloos en kleurloos leven. Nauwelijks vrienden. Langzaam maar zeker ben ik uit mijn slachtofferrol gestapt en heb ik zelf initiatief genomen. Ik ging op zoek naar mensen met wie ik op dezelfde golflengte zat en ik bepaalde aspecten uit mijn leven kon delen. Niet alleen mijn achtergrond, maar ook wat me bezigheid en waar mijn interesses liggen.

Aan het strand

Realiseer je dat er altijd iets te wensen overblijft, maar dat houdt het juist leuk en spannend!
Er zullen altijd nieuwe verlangens ontstaan. In plaats van uit onvrede en frustratie, kunnen we in vrijheid iets wensen.

Benieuwd hoe je meditatie in je gezinsleven kan toepassen? Juist in de weerbarstigheid van alledag. Hoe je alles met liefde kunt doen en zo een vervullend gezinsleven creëren? Dat je geen problemen meer ervaart, maar leermomenten? Je kinderen leren hun licht te zijn in de wereld?
Neem dan contact op!

Sarah Morton
kind-zijn@kpnmail.nl
06-83992975

Kinderen op Artemillia Festival in Frankrijk

PS: Ik heb een boek geschreven Wat je niet verteld is, waar ik inga op hoe je een harmonieus gezinsleven kunt hebben, los van de valkuilen van deze maatschappij.
Als we kinderen een zinnige habitat bieden, dan kunnen we bijdragen aan een mooiere wereld. Wat dat inhoudt, daar ga ik ook op in.