De band die je met je kind voelt, kan een gevoelig onderwerp zijn. Het bepaalt grotendeels het gezinsleven en de ontwikkeling van het kind. Bij sommige ouders is die band met hun kind er vanzelf. Anderen moeten die bewust opbouwen. En allebei is ok. Een baby leeft volledig in het nu, heeft geen vergelijk. Geen beeld van hoe het zou moeten zijn. Natuurlijk heeft die wel instinctieve behoeften, zoals warmte en lichaamscontact.

Photo by Josh Willink: https://www.pexels.com/photo/man-carrying-a-baby-286625/

Je bent verbonden of niet

Wat mij opvalt is dat ouders of verbonden  zijn met hun kind, of niet. Meestal niets ertussenin. Het komt wel veel voor dat ouders het ene moment wel en het andere niet verbonden zijn gedurende de dag.
Spoiler: Niemand is op ieder moment verbonden met zijn kind! Ook liefhebbende en bewuste ouders niet. Er zijn hooguit enkelen die elk moment in liefde en eenheid leven.
We worden vaak in beslag genomen door zorgen over de toekomst, of iets wat in het heden speelt. Het dagelijks leven komt regelmatig tussen jou en een kind. Niet leuk om te beseffen, wel waar.
Zo kon ik als tiener diepe gesprekken hebben met mijn vader. Hij gaf zijn onverdeelde aandacht. Totdat de telefoon ging. Hij bleef rustig een uur aan de lijn. Dan werd het 22:00 uur en moest ik alweer naar bed. Later pakten we de draad dan wel weer op. Ook andere ouders zie ik telefoongesprekken voeren. Hun (vaak nog kleine kind) wordt dan ‘in de wacht’ gezet. Zeker buiten de deur, als het kind in een wagentje zit, kan hij niet even iets voor zichzelf gaan doen.
Met kleine kinderen kun je het beste telefoongesprekken kort houden en de beller uitgebreider spreken als de kinderen op bed liggen.
Is het een noodgeval? Bijvoorbeeld het bericht dat een familielid in het ziekenhuis ligt. Sluit je kind dan niet buiten, maar betrek hem erbij, op zijn begripsniveau.
De kleintjes beseffen veel meer dan wij denken.

Bewustzijn trainen

Je kunt je bewustzijn zo trainen dat je meer en meer aandachtig in het hier en nu leeft.
Dat je in verbinding kunt blijven en bij je liefde kunt blijven, ook al zijn er meer dingen te doen.  
Verbonden heeft trouwens niet zo veel te maken met of ze op dat moment actief met hun kind bezig zijn. Je kunt ook stilletjes samenzijn. De band die je voelt kan ‘onzichtbaar’ zijn en des te voelbaarder.

Veel ouders worden kribbig, juist omdat ze het graag goed willen doen. Aan het perfecte plaatje van een gezellig samenzijn willen voldoen. Een romantisch plaatje van een strandwandeling gaat niet helemaal op als het buiten ijzelt.

Naast elkaar

Je wilt het fijn hebben samen. Je wilt bewust opvoeden. Het ouderschap is veeleisend. Daar word je niet altijd vrolijker van. Het goede nieuws is, ook als je je kind moet begrenzen of als je even rust wil, je nog steeds in verbinding kan blijven. De manier waarop is alleen anders. Bijvoorbeeld tijdens het koken je dreumes met potten en pannen laten spelen op de vloer. Je kunt het kind leren om naast elkaar iets te doen. Zoals kleine kinderen ook naast elkaar kunnen spelen.
Hoe beter je beschikbaar bent, hoe minder je kind aandacht hoeft op te eisen. Nabijheid is een levensbehoefte. Instinctief is een kind bang om alleen gelaten te worden en zoekt dus veiligheid.

Zoals ik eerder heb aangegeven is een verwijdering een van de pijnlijkste ervaringen die zowel en kind als ouder kunnen hebben. Waar in liefdevolle verbinding een van de mooiste ervaringen is.

Wat er echt toe doet

Bewust ouderschap gaat echter niet over alle ballen hooghouden, maar doen wat er echt toe doet. Soms moet je geen gas geven, maar juist gas terugnemen. Zodat je kunt opladen en daarmee juist een leukere ouder kunt zijn.
De levensbehoeften zoals gezond eten, veiligheid en liefde moeten uiteraard ingelost worden. Maar als het gaat om het gezellig maken, leuke dingen doen en zaken regelen, mogen we best wat minder veeleisend voor onszelf zijn.

Het contact met je kind hoeft geen ‘moetje’ te worden. Daadwerkelijk genieten van de momenten samen. Zowel jij als je kind zijn authentiek en onvervangbaar.

Photo by RODNAE Productions: https://www.pexels.com/

Dat inzicht kan bevrijdend zijn. Je wilt dat de band met je kind staat als een huis. Dat draait niet om foutloos leven. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Ook dat is iets wat je je kind kunt voorleven.

Wil je dat ik meekijk? Waar loopt het nog niet en hoe kun je de verbinding herstellen? Neem dan gerust contact op.

kind-zijn@kpnmail.nl

06-83992975

In mijn boek Wat je niet verteld is, ga ik ook in hoe je de band met je kind kan onderhouden en ook nog aan jezelf toekomt.