Autonome hulpgroepen

smile 1

Mijn naam is Sarah Morton.

Het voelt als mijn levenstaak om kinderen hun stem terug te geven. Hun ervaringen, gevoelens en behoeften vertalen.
Al snel heb ik door hoe een gezin in elkaar zit, hoe de onderlinge relaties zijn en wat een kind probeert duidelijk te maken.
Bijna altijd komt het op hetzelfde neer: kinderen zoeken affectie, steun en plezier. Zij willen zich welkom voelen en gezien en gehoord worden. Tijd en aandacht voor elkaar. De band met hun ouders in stand houden.
Kinderen leren uit zichzelf en onderzoeken de omgeving. Daar hebben ze ruimte en tijd voor nodig. Als ze zich pijn hebben gedaan of iemand deed lelijk, zoeken ze meestal troost en bescherming.
Baby’s zijn niet ontworpen om alleen te zijn. Zij kunnen zichzelf nog niet redden en hebben de nabijheid van een levensbron nodig. Meestal zijn dat de ouders.
Al jaren wil ik iets wil betekenen voor mensen, met name kinderen. Via de reguliere weg liep ik vast. Ik kon niet werken op die manier.

Kinderen gedijen het meest in een harmonieuze omgeving, waar de gezinsleden liefdevol en met respect samen leven.
Onbaatzuchtige liefde is een helende energie. Samen met erkenning is het in staat om trauma’s te helen.
Wie niet van zichzelf houdt, kan ook moeilijk van anderen houden. Dit leidt tot hardheid en afwijzing.
Liefde, compassie, blijdschap, geduld en begrip zijn de belangrijkste voorwaarden voor een vredige samenleving.
Wanneer kinderen opgroeien met liefde, vertrouwen en respect, zullen ze dit van nature ook uitstralen.

Waarom autonoom?

Mijn idee voor ‘autonome hulpgroepen’ is ontstaan door de toestanden binnen de grote en reguliere instellingen.
Binnen de gevestigde organisaties hebben ervaringsdeskundigen geen gelijkwaardige positie. De ‘profs’ stellen het beleid vast, terwijl zij hun wijsheid vooral in de schoolbanken hebben opgedaan.
Het is eenrichtingsverkeer. De cliënt moet open zijn over zijn leven, gevoelens en problemen. De hulpverlener mag in regel weinig over zichzelf loslaten.

Autonoom wil zeggen: onafhankelijk van andere organisaties. Ik ben niet gebonden aan de werkwijze van een instelling.
Ook werk ik niet vanuit macht, maar psychologisch inzicht, intuïtie en liefde.
Beslissingen nemen mensen zélf.
Ook is deze vorm zeer laagdrempelig. Er zijn geen toelatingseisen, behalve bereid zijn om eerlijk naar jezelf te kijken en positieve veranderingen te creëren.

Leden kunnen ook van elkaar leren en elkaar steunen. Ze kunnen bijeenkomsten organiseren, bellen of mailen. Zij kunnen vriendschap en verbondenheid ervaren.
Allen hebben ze hun eigen kwaliteiten, inzichten en ervaringen.
Samen kunnen we een netwerk vormen en een mooie, leefbare wereld creëren. Onze daden en intenties hebben invloed op het geheel. We maken deel uit van de natuur.

Doelen

Mensen helpen om hun leven een positieve wending te geven en zicht te krijgen op hun problemen, alsook hun kwaliteiten en mogelijkheden.
Belemmeringen overwinnen, trauma’s helen en uitdagingen aangaan.
Innerlijke vrede bereiken en het leven toelaten. Door je geest en zintuigen te openen, laat je geluk en mooie ervaringen toe. Zo is er meer levenskwaliteit.
Het geluk niet af laten hangen van externe factoren, door het oefenen van gelijkmoedigheid.
Je eigenwaarde hoef je niet te meten aan je verleden, situatie of bezit, omdat je zo al goed bent.

We maken deel uit van een samen-leving, maar in de praktijk leven mensen langs elkaar heen. Terwijl bijna iedereen geaccepteerd wil worden, deel uit wil maken van een groep, een zinvol leven wil leiden en plezier en liefde wil ervaren.
Door mensen weer in contact te brengen met hun gevoel en hun natuur, kunnen ze zich weer verbonden voelen met de wereld.
Liefde moet vrije toegang hebben.

Visie

Respect, empathie, zelf-ontwikkeling en intuïtie zijn belangrijker dan een diploma.
Hoewel we tijdens ons (vroege) kinderjaren, de snelste veranderingen doormaken, kunnen we ons hele leven blijven leren en ons ontwikkelen.
Het leven zelf zie ik als de beste leermeester.
Dat kan door mensen bewust te maken van hun diepere gevoelens, waarheden en verlangens, of door de natuur in te gaan.

Door begrip, respect en warmte durven mensen eerder naar zichzelf te kijken en de diepte in te gaan, dan bij een oordelende, koele houding. Door beschouwend, met liefde en niet-oordelend naar zichzelf te kijken, kunnen mensen hun mooie kanten naar boven halen. Patronen kunnen eerder worden doorbroken, door er zicht op te krijgen.

Wat we doen is vaak in conflict met wie we zijn. We doen dingen waar we niet achter staan. We denken: “Zo ben ik niet.”
In zekere zin hebben ze gelijk. Ze zijn van zichzelf verwijderd.
Het doel van autonome hulpgroepen, is mensen weer in contact brengen met hun ware Zelf.
Als ze hun harnas afwerpen, zijn ze kwetsbaarder, maar ook lichter en vrijer. Zij kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn en zichZelf zijn.

Kwaliteiten

Vooral ervaringsdeskundigen zijn welkom. Mensen die weten hoe het is om klem te zitten of psychische problemen te hebben, en daar sterker uit zijn gekomen.
Jezelf en je verleden kennen is belangrijk om anderen goed te kunnen bijstaan.

De reguliere (jeugd)hulpverlening heeft een monopolie op de maatschappij. Zij bepalen wat goed is voor kinderen en gezinnen. Het is een liefdeloos systeem, dat vaak geen ander antwoord heeft dan mensen hun leven binnen te dringen en de verantwoordelijkheid van de ouders in handen van een wildvreemde ‘professional’ te leggen. Gezinnen raken ontregeld.
Daarmee wil ik niet voorbij gaan aan individuen die wel betrokken zijn en mensen oprecht verder willen helpen en die hen zicht geven op hun problemen en hun eigen kracht.

Over het algemeen maken organisaties zichzelf steeds meer nodig, in plaats van minder. Mensen blijven onnodig afhankelijk. Instellingen hebben vaak een gesloten cultuur, waarbinnen een ijzeren regime heerst. Zij bepalen welke hulp iemand krijgt.
Veel opleidingen zijn dogmatisch van aard. Ze leren je dat er maar één manier is. De keuzevrijheid verdwijnt. Mensen leren te denken in hokjes, symptomen en ziektebeelden. Ze denken in kaders en ontkennen alles wat daarbuiten ligt.
Sommige opleidingen zijn weliswaar gebaseerd op inzicht in de psyche en het lichaam en waardevol. Denken in oplossingen geeft ruimte.
Denk aan holistische psychologie, homeopathie, voeding, Emotional Freedom Techniques, Wielwerk (de natuurlijke stroom), ontspanningstechnieken, trancewerk en lichaamstaal.
Je leert om zelf onderzoek te doen, voor jezelf te denken en op je intuïtie en gezond verstand te leren vertrouwen.

Kwetsbare mensen en zeker kinderen hebben liefdevolle aandacht nodig. Zij willen zich veilig en welkom voelen, bij mensen met wie zij een vertrouwensband op kunnen bouwen en bij zij terecht kunnen.
Onschuldige mensen verdienen bescherming tegen geweld en machtsmisbruik. Iemand die in hen gelooft kan hen de moed geven om hun vleugels uit te slaan. Dit kan het begin zijn van positieve ontwikkelingen en meer levens-kwaliteit.

Remedies

  • EMDR
  • Delend helen.
  • Eigen Kracht Netwerken.
  • Emotional Freedom Techniques
  • Meditatie.
  • Voeding
  • psychologie.
  • Natuurgeneeskunde.
  • De natuur in.
  • Dierentherapie.

(Lijst is nog lang niet compleet)

Zelfonderzoek

In mijn eigen jeugd heb ik, naast fijne, grappige en bijzondere momenten, ook veel pijn en tegenslag moeten doorstaan.
Door sommige gebeurtenissen raakte ik van mezelf afgedreven. Het was een hele reis om mezelf terug te vinden en zicht te krijgen op mijn gevoelens, overtuigingen, kwaliteiten, tekortkomingen en waar ik voor sta.
De levenservaring heeft me sterker gemaakt. Ik weet wie ik ben.

Spiegelen

“Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.”
Mahatma Gandhi.

Sarah Morton
Sarah Morton

Beste Chandra,

Leuk om een berichtje van je te lezen. Hopelijk zullen we elkaar ontmoeten.

11 oktober zal een lezing komen van Den Haag: https://dus-sarah-morton.info/lezingen/

Met veel groeten,
Sarah

3 jaar geleden
Chandra
Sarah Morton

Dag,
Ik heb u gisteren ontmoet bij de Turkse groentenboer samen met uw vriend, als u een lezing hebt in Zoetermeer wil ik wel een uitnodiging.

Alvast bedankt
Gr.Chandra

3 jaar geleden

Review Autonome hulpgroepen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.